dimarts, 21 d’agost del 2007

MAUS: RELAT D'UN SUPERVIENT, d'Art Spiegelman


Guanyador d’una inacabable sèrie de premis de màxim prestigi, entre els quals hi destaca un Pulitzer (el 1992, pel que en se, l’únic còmic que l’ha guanyat), Maus és una obra de virtuts tan nombroses i diverses que fer-ne una ressenya adequada reclamaria moltíssimes pàgines. Em limitaré a intentar comunicar la impressió extraordinària que em va causar la seva lectura, amb l’esperança de convèncer algú perquè se’l llegeixi. Perquè més enllà de tot el que se’n pugui dir, aquesta és una d’aquelles obres d’art cabdals que cal conèixer, no per decisió canònica, sinó perquè necessitem llegir coses com aquestes.

Maus relata la història real del pare de l’autor, Vladek Spiegelman, jueu supervivent d’Auschwitz, però lluny de centrar-se exclusivament en el seu relat mostra també el procés real de preparació del còmic, on s’observa a Art Spiegelman preparant el guió i els dibuixos, conversant amb la seva dona, reflexionant sobre l’obra i, sobretot, visitant el seu pare perquè li expliqui la seva història. La força del còmic en aquest punt és extraordinària, i és que la difícil relació pare-fill dels Spiegelman, i en conjunt totes les relacions en el si d’aquesta família, que l’autor exposa amb absoluta sinceritat, la seva contraposició constant amb el distant relat sobre l’holocaust, i la relació existent entre una qüestió i l’altra, esdevenen l’autèntic eix de l’obra.

Art Spiegelman, guionista i dibuixant nord-americà format en el còmic independent, es presenta en aquest còmic com un autèntic mestre del mitjà, genial en el guió i la narració, brillant amb llum pròpia en cada passatge, mostrant una sensibilitat extraordinària i un magnífic ofici a l’hora de plasmar-la en les vinyetes i traient un partit fantàstic del senzill dibuix d’animals antropomòrfics que utilitza per caracteritzar uns personatges, per altra banda, terriblement humans.

Maus esdevé un relat apassionant, no mancat de sentit de l’humor en determinats passatges malgrat la foscor dels temes que tracta; un còmic molt difícil de deixar anar abans de completar-ne la lectura i que és capaç d’accedir als indrets més amagats de la sensibilitat de cada lector, i és que per sobre de tot Maus és un relat que s’introdueix de forma extraordinàriament lúcida en les relacions humanes, tan complexes tot sovint. El lector queda alertat, aquest còmic parla de coses de molt endins.

Edicions:

Art Spiegelman, Maus: relat d’un supervivent, Inrevés Edicions (excel·lent edició en català, amb una acuradíssima traducció balear).

Art Spiegelman, Maus: relato de un superviviente, Reservoir Books (recent edició en castellà que millora àmpliament les seves deficients antecessores a càrrec de PdA i Norma).